Wednesday, May 7, 2008

Relevanttia tietoa metsästämässä

Oi sitä aikaa lukiossa, kun opettaja noukki kirjasta olennaisimmat asiat, käski tehdä tärkeimmät tehtävät ja toisinaan jopa kannusti vieressä jatkamaan yrittämistä. ''Kyllä se vielä ratkeaa, usko itseesi!''

Näin itsenäisesti pääsykokeisiin valmistautuessa ongelmaksi voi muodostua juuri sen olennaisen hahmottaminen. Ne tärkeät asiat, jotka lähes sata prosenttisella varmuudella kysytään joka vuosi. (onko sellaisia?)

Esimerkiksi tieto kyynelrauhasen tarkasta alkamispisteestä (eräältä keskustelupalstalta poimittu) ei varmastikaan ole relevantti. Mitä pääsykokeessa on hyötyä tiedolla siitä, että alkaako kyynelkanava aivan silmäkulman oikeasta reunasta, keskeltä vai vasemmasta reunasta? Voin vastata: ei yhtään mitään!

Toisinaan taas jotkin asiat saattavat olla hyvinkin pikkutarkkoja ja eksakteja, mutta silti erittäinkin tärkeitä. Hyvän esimerkin siitä antoi ''lääkiksessä''-blogin kirjoittaja, jonka valmennuskurssin kokeessa (vuonna 2006) kysyttiin happimolekyylin kulkeutumisreitti alveolista hemoglobiiniin. Oikea vastaus oli: alveoli, surfanktikerros, epiteelin solukalvo, sytoplasma, solukalvo, tyvikalvo, endoteelin solukalvo, sytoplasma, solukalvo, plasma, punasolun solukalvo, sytoplasma ja lopulta hemoglobiini. HUI!

Itseäni Galenoksen jäsentämisessä ja olennaisen löytämisessä ovat auttaneet huomattavasti valmennuspaketin materiaalit. Tyylini on, että luen ensin kappaleen Galenoksesta ja sitten valmennuspaketista. Valmennuspaketissa on se etu, että siinä teksti on paljon selkeämmin jäsennelty ja siksi paremmin ymmärrettävissä.

Pikkuhiljaa alkaa kortisolin eritys kasvaa, jännitys lisääntyä ja paineet kasvaa. Onneksi kolmen viikon päästä tämä kaikki on jo ohi. (vaikka toisaalta jotenkin oudolla tavalla nautin suunnattomasti tästä kaikesta, mikä liittyy pääsykokeeseen.)

PS. Tajusin tänään, että VIHAAN YDINFYSIIKKAA!




3 comments:

atlantic said...

lukaisin tässä blogisi yhdeltä istumalta, ja sain paljon hyviä vinkkejä omaa tulevaa urakkaani varten, joka tosin koittaa vasta kahden vuoden päästä. ja ihanaa, että on muitakin ihmisiä, jotka ei käy valmennuskurssia! mikä valmennuspaketti sulla on käytössä? vaikuttaa melko hyvältä, kun olet sitä niin paljon kehunut,joten olis kiva tietää. ja kun mainitsit myös nuista ruotsin puolella olevista lääkiksistä, niin mulla on siitäkin tyhmä kysymys, opiskellaanko siellä pakostakin ruotsiksi? (oma kielitaitoni ei nimittäin riittäisi ihan opiskelutasolle)

Trombi said...

Mulla on Epionen Tohtori-paketti. Teoriaosuudet ja kokeet ovat tosiaan hyviä, mutta nyt huomaan, että tehtäviä saisi olla vieläkin enemmän. Loppuu kesken. (tai sitten olen vain laskenut liikaa :D) Ja Ruotsin lääkiksissä opetuskieli on käsittääkseni ruotsi. Itsekin sitä kauhistelin, mutta OPO:n mukaan kielen oppii jo vuodessa aivan hyvin. (tietenkin, kun pohjalla on ensin kouluruotsi)Etua on kyllä siitäkin, että suuri osa kirjoista on varmaankin englanninkielisiä ja opetuskielikin on latinalla höystettyä.

Mukavaa, että blogistani on ollut hyötyä. :)

atlantic said...

okei, kiitos tiedosta, pitää harkita tuota itsekkin :) niin, kaipa sen kielen oppii, varsinkin jos töitä tekee. mutta niin, kuulostaa ehkä kuitenkin liian pelottavalta :D